zondag 15 september 2013

Agra - Fatehpur Sikri - Wardha

Onze 3e dag in India trokken we richting Agra.  We hadden een chauffeur ingehuurd die ons tegen 6u kwam oppikken aan ons hotel. Het bleek een erg vriendelijke man te zijn en onze (ietwat beperkte) kennis van Hindi kwam meteen goed van pas. Na een stevige autorit van bijna 5u (iets langer dan gepland…) kwamen we aan bij de Taj Mahal! Ondanks het indrukwekkende beeld van dit stralend witte wereld wonder, bleken die 6 blanke meisjes voor sommigen toch ‘the main attraction’. Hoe toeristischer de plaats, hoe minder rust dus… Na alle hoekjes en kantjes gefotografeerd te hebben werden we nog even subtiel naar wat winkeltjes gebracht. Daar kregen we telkens een kleine demonstratie waarna we vriendelijk pasten voor de aankoop van een souvenirtje. We moesten er namelijk rekening mee houden dat onze bagage vrijdag maar 15kg mocht wegen voor onze binnenlandse vlucht!
Op weg naar Fatehpur Sikri kochten we wat chips om onze maagjes te stillen en vervolgens trokken we weer verder in onze (gelukkig) frisse auto met airco! Trouwens geen overbodige luxe in dat weer…
Aangekomen in Fatehpur Sikri  konden we dan eindelijk op ons gemak deze spookstad wat verkennen. Weliswaar na eerst wat hulpvaardige, doch opdringerige Indiërs in de aanliggende moskee afgeschud te hebben. Ook het paleis van deze spookstad bleek een hele verademing. Dit kwam misschien ook wel door het gebrek aan een massa mensen…
Het was al snel weer 6u, dus tijd om de terugtocht in te zetten. En opnieuw koste het ons bijna 5u. Ja, je moet er soms wat voor over hebben. Al bij al toch nog een geslaagde, hoewel  toch vermoeiende dag.

Onze laatste dag in Delhi verkenden we de ‘ladies coupe’ van de metro op weg naar Humayun’s tombe. Na een bijgevolg rustig ritje en wandelingetje kwamen we aan bij dit majestueuze monument. Dit was meteen ook de plaats waar we voor de eerste maal een Indische regenbui meemaakten. Hoewel het een klein buitje was, bracht het toch een welkome verfrissing! Vervolgens trokken we nog naar de India gate, die we helaas slechts van ver even konden bewonderen. Dan maar terug naar het hotel om ons wat op te frissen en dan snel weer naar connaught place waar professor Sharma-ji ons stond op te wachten met zijn vriend. We kregen bij hem thuis een rondleiding in zijn schooltje waarna we weer een heerlijke huisbereide maaltijd voorgeschoteld kregen.

Vrijdag, na een korte nacht, namen we afscheid van Delhi. Aangekomen in Nagpur wachtten 2 meisjes van de universiteit ons op met 6 boeketjes bloemen. Na al afgezien te hebben in de lange, warme autorit zal het jullie niet verbazen dat dezen het niet al te lang overleefd hebben…  Ook wij voelden de drukkende warmte duidelijk (zeker na de koude vlucht en luchthaven, ze houden hier soms wel wat te veel van airco…). Na onze valiezen naar onze kamer gebracht te hebben en onze (frisse!) kamer even bewonderd te hebben kregen we elk een ‘chaatra mitr’ oftewel ‘studentenvriendin’ toegewezen. De rest van de dag kregen we ook niet veel rust meer en ons Hindi werd meteen op de proef gesteld. En niet veel later mochten we ook al even kennismaken met administratieve zaken, wel nog in ‘light’ versie vrees ik. Ietwat moeizaam hebben we ons toch door deze dag kunnen worstelen.

Zaterdag hadden we in de voormiddag nog een korte meeting met de ‘vice chancellor’. Dit is blijkbaar wel een belangrijk man, met een eigen politieagent en alles erop en eraan…  In de namiddag zijn we dan eens naar Wardha getrokken met 2 van onze studentenvriendinnen en nog 2 buitenlandse studenten. Daar hebben we ons eens kunnen laten gaan, en met hun hulp werden er heel wat kleren aangeschaft.

Vandaag zijn we dan naar het ‘internationaal poëzie festival’ geweest. Klinkt wel indrukwekkender dan het is, met name dat het redelijk kleinschalig is. Er verblijven hier nu wel een aantal poëten van onder andere Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland en Chili. Het zal in totaal 3 dagen duren, dus als we niet weten wat te doen kunnen we daar altijd nog naartoe.
Maar ‘first things first’: morgen is onze eerste les! Spannend!

English translation follows

Hilke

1 opmerking: